AdvertorialeȘtiri

Cum se înmatriculează o mașină SH cumparată din Germania ( acte și costuri )?

Atunci când discutăm despre cumpărarea unei maşini din Germania, va trebui să cunoaştem setul de documente necesare. Fiecare autovehicul înmatriculat în această ţară, deţine două documente de bază: brief-ul mare şi brief-ul mic.

Cele două acte arata: actualul proprietar, în ce district este înmatriculat vehiculul şi datele tehnice ale autoturismului. Acestea sunt elementare pentru înmatricularea unei maşini din Germania.

Despre acest subiect, împreună cu paşii şi actele necesare pentru a duce la capăt procedura de înmatriculare, vom discuta în rândurile ce urmează.

Cum se înmatriculează o maşină ( second hand ) din Germania?

Foarte multe autovehicule româneşti sunt cumpărate din Germania. Cu toate acestea, sunt foarte puţine informaţii pe internet unde se oferă date pentru înmatricularea unei maşini din această ţară.

Aşadar, în rândurile de mai sus, am menţionat care sunt cele mai importante acte nemţeşti: brief-ul mare şi brief-ul mic. Ambele documente au acelaşi scop ca: certificatul de înmatriculare şi cartea auto din România.

Deoarece nu avem aceste acte ( carte auto şi talon ) la maşinile din Germania, va trebui să le obţinem pas cu pas. De aceea, prima dată va trebui să ştim cum se cumpără legal un autovehicul din Germania.

Cum se cumpără legal o maşină din Germania?

Indiferent că vorbim despre factura sau contractul de vânzare auto, aceste documente vor trebui să conţină date complete despre respondenţi şi autovehicul.

Datele obligatorii ale maşinii sunt: marca, modelul, serie de sasiu, anul de fabricaţie, capacitatea cilindrică şi numărul de kilometri. În ceea ce priveşte cumpărătorul şi vânzătorul, vor trebui să deţină în actul de vânzare următoarele date: nume, adresa completă, date de identificare personale.

Dacă maşina este cumpărată din partea unei firme, va trebui să primiţi obligatoriu factura în limba germană. În cazul în care vehiculul este achiziţionat de la o persoană fizică, va fi necesar contractul de vânzare cumpărare auto în limba germană.

Acest document împreună cu cele două brief-uri, vă permit să înmatriculaţi autovehiculul în Bucureşti sau în orice alt oraş din România.

Înmatricularea unei maşini din Germania

Pentru a înmatricula un autovehicul din Germania, va trebui să ştim înainte de toate dacă avem plăcute pentru a circula pe timpul înmatriculării.

Dacă aveţi deja numere de ZOLL, veţi putea circula pe teritoriul României fără să aveţi nevoie de numerele provizorii. În cazul în care vehiculul ajunge în România pe platformă, va fi necesară scoaterea numerelor roşii româneşti din cadrul instituţiei DRPCIV.

Cum obţin numerele roşii pentru un autovehicul cumpărat din Germania?

În prezent, aveţi 3 documente: brief-ul mare, brief-ul mic şi documentul de achiziţie. Scoaterea numerelor roşii se poate face prin programare online şi prezentarea la dosar a actelor menţionate, împreună cu copiile lor.

Pe lângă documentele respective, va trebui să ataşaţi o copie după Asigurarea Auto Obligatorie. RCA-ul va trebui realizat pe seria de sasiu ( în vederea înmatriculării ). Toate acestea împreună cu actele de reprezentare, va construi dosarul pentru numerele provizorii.

Prezentarea vehiculului cumpărat din Germania la serviciul RAR

Va trebui obţinută Cartea de la RAR, pentru a continua procedura înmatriculării autovehiculului din Germania. Pentru a obţine acest document, va trebui să faceţi o programare.

Aceasta poate fi realizată prin intermediul platformei proprii sau la numărul de telefon 0219672. Programarea o dată făcută, nu va putea fi anulată.

Ce acte voi aduce pentru obţinerea cărţii auto?

Aici se va face ITP-ul şi se va emite Certificatul de Autenticitate şi Cartea Auto. Pentru a obţine aceste acte, va trebui să prezentaţi: brief-ul mare, brief-ul mic, documentele de achiziţie şi actele de reprezentare.

O dată ce aţi urmat aceşti paşi şi aţi obţinut documentele specificate, va urma să înscrieţi autovehiculul din Germania la Serviciul de Taxe şi Impozite.

Înscrierea unei maşini din Germania la DGITL

Documentele primite de la RAR vor fi folosite pentru a înscrie vehiculul cumpărat din Germania la Serviciul DGITL ( Taxe şi Impozite Locale ).

Pentru a declara autoturismul respectiv, va fi necesară traducerea facturii sau a contractului de achiziţie. După realizarea traducerii în limba romană şi după efectuarea RAR-ului, autoturismul dobândit va putea fi înscris.

Actele necesare pentru a declara DGITL un autovehicul din Germania

Documentele necesare pentru declararea unei maşini din Germania la DGITL sunt:

  • traducerea după actul de achiziţie din limba Germană ( şi două copii ),
  • actul de achiziţie ( copie şi original ),
  • actele de înmatriculare din Germania ( în original ),
  • cartea auto ( original şi copie ),
  • actele de reprezentare.

Toate acestea vor constitui dosarul pentru înscrierea unui vehicul cumpărat din Germania.

De precizat: În anul 2024, foarte multe centre de Taxe şi Impozite sunt online. În cadrul acestor puncte, vor trebui ataşate actele pe platformele proprii.

Companiile care sunt obligate să îşi declare autovehiculele pe platformele DGITL, vor avea nevoie de semnătura digitală.

Obţinerea Certificatului de TVA de la ANAF pentru maşinile achiziţionate din Germania

Atunci când înmatricularea se realizează pe teritoriul ţării noastre, iar maşina provine din Uniunea Europeană, este necesară obţinerea Certificatului de TVA.

Acest document este obţinut de la ANAF şi este util pentru a finaliza înmatricularea unei maşini din Germania. Obţinerea Certificatului se face la secţia ANAF de care aparţineţi.

Exemplu: Dacă sediul sau domiciuliul este în Bucureşti, sectorul 3, documentul va trebui ridicat din sediul Anaf de la Alba-Iulia.

De specificat: Nu va fi necesar Certificatul de TVA, dacă maşina cumpărată din Germania este plătitoare de TVA.

Nu se solicita Certificatul de TVA, atunci când cel care înmatriculează a achiziţionat maşina de la altcineva din România ( care nu a înmatriculat autovehiculul din Germania, ci l-a folosit pentru a-l vinde ).

Acestea au fost o parte din informaţiile ce va ajuta să duceţi la capăt înmatricularea unui vehicul din Germania. Din păcate, mai sunt câteva date de precizat.

De aceea, agenţia Best-Inmatriculari a pregătit o platformă ce oferă toate informaţiile despre înmatricularea maşinii tale.

Veţi găsi un sistem de inteligenţă artificială, care să răspundă la orice întrebare despre înmatricularea vehiculului tău. Vă mulţumim!

Articole recomandate pe 4ace.ro

Back to top button